Development

IDE Wat is Dat?

IDE staat voor integrated development environment, in het Nederlands dus geïntegreerde ontwikkelomgeving. Wanneer jij een programmeur bent is een IDE eigenlijk onmisbaar, het maakt het programmeren een stuk eenvoudiger. Vaak maakt een IDE bijvoorbeeld gebruik van syntax-highlighting, dit zorgt ervoor dat speciale woorden direct een kleurtje krijgen. Zo weet jij al snel dat je bijvoorbeeld geen typfouten hebt gemaakt en zijn bepaalde gedeeltes van de code snel en gemakkelijk op te sporen. Iets wat erg handig is wanneer je een grote lap tekst typt die een functie moet vervullen. Maar denk ook aan de autocompletion functie, die automatisch fouten in je code opspeurt, wanneer je bijvoorbeeld een ; of ) bent vergeten. Daarnaast kan een IDE je ook laten zien welke repositories en functies je kunt gebruiken bij het gebruik van een API.

Wat kun je met een IDE doen?

Met een IDE kun je codes schrijven om bijvoorbeeld een APP te maken, of onderdelen van een website. Er zijn verschillende gratis en betaalde IDE programma’s beschikbaar, ieder geschikt voor verschillende programmeertalen. Denk aan Java, JavaScript, PHP, C++, Python en bijvoorbeeld HTML. De IDE Eclipse is bijvoorbeeld erg geschikt en populair voor het schrijven van Java, het is ook nog eens gratis te gebruiken. Eclipse beschikt bijvoorbeeld ook over een drag en drop systeem. Een ander voorbeeld is GNAT Studio, een IDE die erg geschikt is voor C++, Ada, Spark en Python.

Onderdelen IDE en Projecten Makkelijk Beheren

Een IDE bestaat vaak uit meerdere onderdelen, de basis bestaat eigenlijk altijd uit een editor, een compiler of linker en een documentatie die ontwikkelaars uitleg verschaft over de taal en de bijbehorende API’s. Maar vaak zijn er nog vele toevoegingen zoals een debugger waarmee je een diagnose van fouten krijgt, en deze fouten gemakkelijk kunt vinden en herstellen. Ook zijn er meestal editors aanwezig die je helpen met de grafische interface, zo kun je software gebruiksvriendelijker maken, niet iedereen heeft verstand van codes beheren en schrijven natuurlijk. Als laatste zit er in een IDE vaak ook een client voor versiebeheer en beheers incidenten. Zo kun je gemakkelijk samen aan projecten werken en de projecten ook gemakkelijk beheren.

Code Aanpassen en Code Makkelijk Corrigeren

Code aanpassen is gemakkelijk met een IDE, zoals ik eerder zei helpen de syntax-highlighting en de autocompletion functie jou met het herkennen van onderdelen van de code en het opsporen van fouten en vergeten tekens. Daarnaast kun je met de versiebeheer precies zien in welke versie wat is aangepast. Je kunt bijvoorbeeld ook met kladblok van Windows code schrijven, echter beschik je dan over geen enkele functionaliteiten.

Comments are closed.